Cessie, overdracht & verkoop vordering
Cessie in de praktijk
Cessie is de formele term voor het overdragen van een vordering. Net als bij de verkoop van objecten draagt een schuldeiser zijn vordering op een schuldenaar over op een derde. Feitelijk verkoopt de oude schuldeiser daarmee zijn vordering aan de nieuwe schuldeiser. Dit gebeurt vaak bij incassobureaus en wordt ook wel aangeduid als de ‘verkoop van een vordering’. Bij de cessie verliest de oude schuldeiser al zijn rechten en plichten t.a.v. de vordering en treedt de nieuwe schuldeiser in zijn plaats. Afhankelijk van het soort cessie kan de schuldenaar enkel nog bevrijdend betalen aan de nieuwe schuldeiser. Cessie kan bij uitstek een rol spelen bij een geldleningsovereenkomst, maar is ook mogelijk bij andere rechtsverhoudingen.
Akte van cessie
Het cederen van een vordering gebeurt door middel van een akte van cessie. Dit is een overeenkomst tussen de oude schuldeiser (ook wel: de cedent) en de nieuwe schuldeiser (ook wel: cessionaris). Dit moet altijd schriftelijk. Het is niet vereist dat zowel de schuldeiser als de schuldenaar de akte ondertekenen: uit de overeenkomst moet enkel blijken dat de cedent afstand heeft willen doen van de vordering. Is de akte van cessie rechtsgeldig, dan moet de cessionaris mededeling doen van de vordering aan de schuldenaar. De cessionaris verkrijgt dan alle rechten en plichten m.b.t. de vordering ten opzichte van de cedent. Zodra de cessionaris mededeling heeft gedaan van de vordering aan de schuldenaar, kan de schuldenaar enkel nog aan de cessionaris bevrijdend betalen.
Mag cederen altijd?
Een cedent mag een vordering in principe altijd overdragen aan een derde. Als er sprake is van een overeenkomst kunnen partijen afspreken dat dit is uitgesloten. Indien van toepassing kan dit ook blijken uit de algemene voorwaarden. Draagt de cedent de vordering toch over aan de cessionaris, dan is die overdracht niets rechtsgeldig. Een schuldenaar kan op deze manier voorkomen dat hij tegen zijn wil wordt geconfronteerd met een nieuwe schuldeiser. Draagt de cedent de vordering toch over, dan pleegt hij jegens de schuldenaar wanprestatie.
Rechten en plichten cessionaris
Naast het feit dat de cessionaris in de rechten en plichten van de cedent treedt, kan hij vaak ook aanspraak maken op overige rechten. Zo kan aan de vordering een recht van pand, rente of dwangsommen verbonden zijn. In de praktijk kopen incassobureaus mede om deze reden vorderingen op. Cessie komt ook veelvuldig voor binnen het verzekeringsrecht, waarbij de verzekeraar schade uitkeert en op basis van de overeenkomst afspreekt dat de verzekeraar in de rechten en plichten van de benadeelde treedt.