Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) en de Wegenverkeerswet

 De WAHV (hierna: Wet Mulder) regelt de wijze waarop boetes worden uitgedeeld voor overtredingen van verkeersvoorschriften. Het verschil met de WVW is dat de Wet Mulder alle sancties regelt met betrekking tot verkeersvoorschriften. Boetes onder de Wet Mulder vallen niet onder het strafrecht maar onder het bestuursrecht.

Toepasselijkheid

De hoofdregel voor toepassing van de Wet Mulder is: deze is van toepassing op alle overtredingen in het verkeer waarbij er geen sprake is van schade of letsel. Als iemand door rood licht rijdt en daarbij een botsing veroorzaakt, zal er thans sprake zijn van overtreding van art. 5 Wegenverkeerswet en ook van de Wet Mulder. Er zal alleen een Mulder-boete volgen als er verder geen schade is. In dit geval volgt er alleen een boete op grond van de Wegenverkeerswet. De reden is dat het wettelijke stelsel zich verzet tegen een ‘dubbele’ bestraffing. In dit geval zou dan namelijk een strafrechtelijke vervolging worden ingesteld tegen de dader en daarnaast een administratierechtelijke sanctie worden opgelegd voor overtreding van de Wet Mulder. Het is dus niet mogelijk om voor beide delicten apart te worden bestraft.

Aparte toepasselijkheid

Het is wel mogelijk dat voor bepaalde verkeersdelicten aparte feiten ten laste worden gelegd. Dit doet zich bijvoorbeeld voor ingeval van overtreding van art. 5 WVW en art. 287 Sr (doodslag). Bijvoorbeeld indien een persoon door onzorgvuldig rijgedrag iemand van het leven berooft. Indien het ene feit niet bewezen kan worden (gevaarzetting in het verkeer) respectievelijk het andere feit wel (bescherming van het menselijk leven), kunnen deze naast elkaar ten laste worden gelegd in een strafzaak.

Toevoeging

Ingeval van handelen in strijd met de Wegenverkeerswet kunt u in aanmerking komen voor een toevoeging( gefinancierde rechtshulp). Ingeval van  handelen in strijd met de Wet Mulder komt u niet in aanmerking voor toevoeging, behoudens het feit wanneer u de boete niet betaalt en zodoende wordt gegijzeld (dit is een dwangmiddel om tot betaling over te gaan; door gijzeling vervalt de boete niet). In het geval u een kort geding tegen de gijzeling wenst te starten komt u wel in aanmerking voor toevoeging.

Hulp nodig van een advocaat verkeersrecht?

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur via het contactformulier of mail of bel ons direct via [email protected] of bel 072 – 5123 229. U kunt er ook voor kiezen om teruggebeld te worden. Vul dan het formulier aan de rechteronderzijde in.

Overigens is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. Lees daarvoor de pagina’s gesubsidieerde rechtsbijstand en tegemoetkoming advocaatkosten door.

Waarom ons

Gratis kennismakingsgesprek

1000+ zaken behandeld

Flexibel én voordelig

Ook pro-deo

30+ jaar ervaring

Woensdag inloopspreekuur

mr. P.P.J.L (Peter) Appelman

Geboren in 1956 en vader van drie zonen. Oprichter van het kantoor en sinds 1985 advocaat te Alkmaar.

Mijn aandachtsgebieden als advocaat zijn arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en personen- en familierecht.

Mijn hobby is atletiek. Momenteel ben ik actief als looptrainer bij atletiekvereniging Trias in Heiloo. Ik loop jaarlijks nog de kwart marathon van Egmond. In mijn jongere jaren was ik een begenadigd middenafstandsloper met o.a. een Nederlands kampioenschap.

mr. J. (Johan) de Haan

Geboren in 1961, getrouwd en vader van drie kinderen. Advocaat te Alkmaar sinds 1994.

Ik voer een algemene praktijk met een nadruk op huurrecht, arbeidsrecht en incassozaken. Zowel voor particulieren en MKB. Ik hecht een groot belang aan een persoonlijke service (uw zaak is niet slechts een dossiernummer) en snel en doortastend handelen met een gedegen kennis van zaken.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Met name roeien en skeeleren met de kinderen.

mr. F.R. (Franky) Menso

Geboren in 1965, samenwonend en vader van twee kinderen. Advocaat te Alkmaar sinds 1992.

Ik voer een algemene praktijk met een nadruk op personen- en familierecht, strafrecht, psychiatrisch patiëntenrecht (BOPZ) en arbeidsrecht. Zowel voor particulieren en MKB. Het gaat mij niet alleen om het dossier maar ook om de mens erachter.

In mijn vrije tijd doe ik aan hardlopen en muziek. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van klassieke auto’s en films van voor 1980.