Genderneutraal paspoort aanvragen in Nederland
In dit artikel leest u meer informatie over de mogelijkheden om in Nederland een genderneutraal paspoort aan te vragen.
Een ‘X’ in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’
Steeds vaker wordt door personen de wens uitgesproken om een “X” in hun paspoort te laten opnemen in plaats van “man” of “vrouw”. Die wijziging vindt plaats doordat op de geboorteakte een aantekening wordt gemaakt, vervolgens kan men een genderneutraal paspoort aanvragen. Deze verandering dient via de rechtbank te worden aangevraagd, aangezien dit (nog) niet mogelijk is via de gemeente; over de procedure vindt u hierna meer informatie. Sinds 2018 hebben al veel mensen in Nederland op deze manier een “X” in hun paspoort gekregen. Een advocaat is nodig bij deze procedure.
Hoe kun je een “X” op je paspoort krijgen?
De procedure voor het verkrijgen van een X op het paspoort of identiteitskaart verschilt. Het is niet mogelijk om bij de gemeente direct een X in het paspoort aan te vragen, omdat er geen wettelijke regeling voor bestaat. Daarom is het nodig om een advocaat in te schakelen en naar de rechtbank te gaan. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar de procedure is relatief eenvoudig. Er zijn al verschillende mensen die via de rechtbank de vermelding ‘Man’ of ‘Vrouw’ hebben laten verwijderen uit hun geboorteakte. Er is dus geen wet die vereist dat iemand een deskundigenverklaring nodig heeft voor de X in je paspoort. En dat is maar goed ook.
Voornaam kan meteen worden gewijzigd
Mensen die een genderneutraal paspoort aanvragen, willen vaak ook hun voornaam wijzigen. Deze wijziging kan gelijktijdig met de genderaanpassing worden aangevraagd in dezelfde procedure bij de rechtbank. De nieuwe voornaam mag niet ongepast zijn en mag niet dezelfde zijn als de achternaam.
Kosten van het aanvragen van een genderneutraal paspoort
De aanvraag voor een genderneutraal paspoort brengt kosten met zich mee. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar voor mensen met een laag inkomen en vermogen (ook wel: pro-deo). De Raad voor de Rechtsbijstand vergoedt in dat geval een groot deel van de rechtszaakkosten als de aanvrager aan de inkomensgrens voldoet. Mensen die in de bijstand zitten kunnen vaak gratis een “X” op hun paspoort aanvragen.
Indien men niet in aanmerking komt voor gesubsidieerd rechtsbijstand )pro-deo), dient men rekening te houden met een kostenpost van €1.200 voor het aanvragen van de “X” in het paspoort.
Stappenplan voor het aanvragen van een genderneutraal paspoort
Indien u meer informatie wil over de mogelijkheden om een genderneutraal paspoort aan te vragen, kunt u vrijblijvend (en kosteloos) uw vraag telefonisch voorleggen. Een kennismakingsgesprek op kantoor of videobellen is uiteraard ook mogelijk en kosteloos. Mocht u het nog te vroeg of te spannend vinden om deze stap te nemen, dan kunt u in elk geval informatie over het aanvragen van een genderneutraal paspoort inzien via ons stappenplan voor het aanvragen van een genderneutraal paspoort.
Deskundigenverklaring is niet nodig
Mensen vragen vaak of een deskundigenverklaring nodig is voor het aanvragen van een genderneutraal paspoort. Dat is gelukkig niet het geval. Wanneer men in het paspoort het geslacht verandert van “man” naar “vrouw” of andersom, dan is een deskundigenverklaring wel vereist. Met deze verklaring van een psycholoog kan men bij de gemeente de wisseling van geslachtsregistratie regelen, maar dat kan aldus (nog) niet voor het aanvragen van een genderneutraal paspoort.
Rechtbankuitspraken
Op onze pagina met rechtbankuitspraken worden actuele rechtbankuitspraken op het gebied van “X”-registratie bijgehouden. Omdat de tekst van de uitspraak zelf relatief abstract is, wordt de inhoud van de uitspraken – inclusief samenvatting – daarbij eenvoudig weergeven.
Veelgestelde vragen
In dit artikel vindt u ook een sectie met veelgestelde vragen over de ‘X’ in paspoorten. Indien uw vraag hier niet tussen staat, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.