Een incassotraject bestaat uit twee delen, namelijk een minnelijk incassotraject en een gerechtelijk (ambtelijk) incassotraject. Wanneer u een openstaande vordering heeft, kunt u ervoor kiezen een gerechtsdeurwaarder te vragen om voor de invordering van de schuld zorg te dragen. Dit komt de facto op dezelfde werkwijze neer als die van een incasso advocaat. Het incassotraject begint in dat geval met een sommatiebrief waarin de debiteur nog éénmaal de gelegenheid wordt geboden de openstaande vordering te voldoen. Afhankelijk van de afspraken die u met de schuldenaar heeft gemaakt, zal hij naast de hoofdsom tevens de verschuldigde wettelijke rente of wettelijke handelsrente verschuldigd zijn. Daarnaast zal hij buitengerechtelijke incassokosten dienen te betalen.
Gerechtelijk incassotraject
Voldoet de schuldenaar ook na de laatste sommatiebrief de openstaande vordering niet, dan kunt u een reguliere bodemprocedure starten (indien er geen sprake is van spoedeisendheid) of een incasso
kort geding. In dit laatste geval wordt als voorwaarde gesteld dat het een relatief eenvoudige vordering betreft. Daarnaast dient de aannemelijk van de vordering vast te staan. Dat wil zeggen dat de rechter in een bodemprocedure de vordering waarschijnlijk zou toewijzen. Lees meer over de procedure op deze pagina over het
incasso kort geding.
Incasso door middel van faillissement
Een ander middel om uw schuldenaar tot betaling te dwingen is om het faillissement aan te vragen. Een voorwaarde is dat er sprake is van een steunvordering. Dat wil zeggen, dat u tenminste één andere vordering op uw schuldenaar heeft openstaan. Het voordeel van de faillissementsprocedure is dat deze relatief snel en goedkoop is. Ook de aanvraag voor het faillissement kan worden ingediend door middel van een verzoekschrift. Hierbij heeft u ondersteuning van een advocaat nodig, bij voorkeur een die gespecialiseerd is in incassozaken. Het verzoekschrift wordt ingediend bij de rechtbank, deze zal vervolgens de schuldeiser oproepen om op een bepaalde datum te verschijnen ter zitting. Het faillissementsverzoek kan worden aangehouden om zo de schuldenaar meer tijd te gunnen tot betaling over te gaan. Dit kan maximaal vier keer, met telkens een termijn van twee weken. In de meeste gevallen zal de schuldenaar het echter niet op een zitting aan laten komen.
Incasso door beslag
In een aantal gevallen is er een reële kans aanwezig dat de schuldenaar op een later moment geen goederen tot verhaal meer heeft. In dat geval kunt u beslag (laten) leggen om zo te voorkomen dat een openstaande vordering op een later moment niet meer voldaan kan worden. Beslag kan worden gelegd op alle vermogensbestanddelen van de schuldenaar, waaronder een auto, onroerende goederen, banksaldi. Bij een minnelijk incassotraject zal de vergoeding voor de buitengerechtelijke incassokosten ten goede komen van de incasso advocaat, indien de schuldenaar bij start van het minnelijk incassotraject uiteindelijk overgaat tot betaling. Bij een gerechtelijk incassotraject (waarbij over wordt gegaan tot het dagvaarden van de schuldenaar), zal de vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten aan u ten goede komen indien u een vonnis verkrijgt waarbij de vordering is toegewezen. Bij een minnelijk incassotraject zijn de vergoedingen voor buitengerechtelijke incassokosten wettelijk vastgelegd, bij het gerechtelijk incassotraject werken wij op uurbasis. Een prijsafspraak is mogelijk indien de aard van de zaak en de vorderingen zich daarvoor lenen. Indien u onvermogend bent, komt u mogelijk in aanmerking voor toevoeging.
Incasso advocaat Alkmaar
Onze
incasso advocaat J. de Haan heeft jarenlange ervaring op het gebied van incasso’s. Advocatenkantoor Appelman biedt – naast de kwaliteit van een groot kantoor – ook de voordelen van een kleine organisatie. Wij kennen onze cliënten, zijn flexibel en kunnen de kosten laag houden. Doordat wij een klein team zijn, zijn de lijnen kort.