Als onderdeel van het personen- en familierecht speciaiseert advocatenkantoor Appelman zich in het adoptierecht. Het rechtsgebied is de afgelopen decennia volop in ontwikkeling geweest.

Interlandelijke adopties en het Haags adoptieverdrag

Steeds vaker komen interlandelijke adopties tot stand onder het Haags adoptieverdrag, waardoor het niet langer noodzakelijk is om middels een advocaat een verzoekschriftprocedure te voeren. Maar ondanks deze ontwikkeling kan het voorkomen dat een adoptieprocedure desondanks niet op de juridisch juiste wijze wordt uitgevoerd. Zo is er slechts beperkte controle op de adopties die onder het Haags adoptieverdrag tot stand komen. Daarbij komt het niet zelden voor dat een land die partij is bij het Haags adoptieverdrag niet in staat is om de uit dit verdrag voortvloeiende verplichtingen waar te maken, wat onzekerheid met zich mee kan brengen voor een adoptieprocedure. Daarom kan het verstandig zijn u te laten bijstaan door een advocaat die u als aspirant adoptiefouder van deskundig advies kan voorzien.

Praktische problemen

Om verschillende redenenen kunnen mensen ambiëren om een kind te adopteren. Interlandelijke adopties komen steeds minder voor omdat landen die van oorsprong een slecht toekomstperspectief boden, tegenwoordig economisch welvarender worden. Bovendien geldt het in het Haags adoptieverdrag neergelegde subsidiariteitsbeginsel; eerst moet worden bekeken of binnen het eigen land voldoende mogelijkheden zijn om het kind op te laten groeien. Desondanks zijn niet alle landen aangesloten bij het Haags adoptieverdrag en zijn er wereldwijd kinderen die leven onder erbarmelijke omstandigheden.

Wanneer schakelt u een advocaat in?

  • Wanneer u zich wil laten informeren over een adoptieprocedure
  • Wanneer u een kind wil adopteren uit een land dat niet aangesloten is bij het Haags adoptieverdrag
  • Wanneer er overige zaken spelen rondom een adoptieprocedure
  • Wanneer u een verzoek wil doen voor een partneradoptie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 072 - 5123 229.

Bel voor een gratis kennismakingsgesprek

bel banner v2

Bel mij terug!

Copyright Advocatenkantoor Appelman 2017

Webdesign & internetmarketing by Semster