Appelman Appelman logo
Nieuwlandersingel 53 1814 CK Alkmaar 072 512 32 29

Adoptie van een stiefkind

Met enige regelmaat komt het voor dat een stiefouder zijn of haar stiefkind wil adopteren. Of andersom wil het stiefkind graag geadopteerd worden door de partner van de biologische ouder. In deze bijdrage worden de voorwaarden daarvoor besproken.

Eenouderadoptie

Stiefouderadoptie is hetzelfde als een eenouderadoptie. Als stiefouder hoeft u niet per se getrouwd te zijn. Ook is niet per se noodzakelijk dat er sprake is van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Stiefouderadoptie heeft tot gevolg dat de partner van de biologische ouder in familierechtelijke betrekking tot het kind komt te staan naast diens partner. Voor de procedure is altijd een advocaat vereist.

Voorwaarden

Voor het verzoek tot stiefouderadoptie dient aan de volgende voorwaarden te zijn voldaan:

  1. De ouders dienen minimaal drie jaar te hebben samengewoond;
  2. De adoptie moet in het kennelijk belang van het kind zijn; bijvoorbeeld omdat de biologische ouder niet meer voor het kind zorgt of geen rol van betekenis heeft gespeeld in het leven van het kind;
  3. De stiefouder dient het kind minimaal een jaar te hebben verzorgd en opgevoed. Deze datum geldt op het moment dat het verzoek wordt behandeld. Stel dat hier bijvoorbeeld nog niet aan wordt voldaan, kan het zo zijn dat als het verzoekschrift binnen enkele maanden in behandeling wordt genomen wel aan wordt voldaan. Deze termijn geldt overigens niet bij een duo-moeder.
  4. Het kind dient op de dag van het verzoekschrift minderjarig te zijn (behoudens bijzondere omstandigheden, in dat geval is er sprake van adoptie van een meerderjarige).
  5. Als het kind ouder is dan 12 dient het zijn mening kenbaar te maken over het verzoek tot adoptie.
  6. De stiefouder moet minimaal 18 jaar ouder zijn dan het kind.
  7. In een aantal gevallen dient de biologische ouder (dus die van de ex-partner) toestemming te geven voor de adoptie. Dit is alleen niet noodzakelijk indien deze geen of slechts beperkte rol van betekenis heeft gespeeld in het leven van het kind.

Achternaamswijziging

Bij de adoptie kan om een achternaamswijziging worden verzocht. In dat geval kan het kind of zijn huidige naam blijven dragen, of het kind kan de achternaam van de stiefouder verkrijgen. In dit laatste geval dient de partner daarvoor toestemming te geven. Aan een achternaamswijziging bij de adoptieprocedure zijn geen extra kosten verbonden: het wordt tegelijkertijd behandeld.

Gezag

Bij het uitspreken van de adoptie komt de stiefouder in familierechtelijke betrekking tot het kind te staan. De stiefouder verkrijgt dan -tot het achttiende levensjaar van het kind- van rechtswege het gezag over het kind. Overigens kan de rechter, indien er een omgangsregeling is, besluiten dat deze ondanks de adoptie onverkort van toepassing blijft. Dit is zelfs mogelijk indien de adoptie is uitgesproken zonder dat er sprake is van een omgangsregeling, maar dit komt in de praktijk zelden voor.

Meer informatie over een adoptieprocedure?

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur via het contactformulier of mail of bel ons direct via info@appelman.nl of bel 072 – 5123 229. U kunt er ook voor kiezen om teruggebeld te worden. Vul dan het formulier aan de rechteronderzijde in.

Overigens is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. Lees daarvoor de pagina’s gesubsidieerde rechtsbijstand en tegemoetkoming advocaatkosten door.

mr. P.P.J.L (Peter) Appelman

Geboren in 1956 en vader van drie zonen. Oprichter van het kantoor en sinds 1985 advocaat te Alkmaar.

Mijn aandachtsgebieden als advocaat zijn arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en personen- en familierecht.

Mijn hobby is atletiek. Momenteel ben ik actief als looptrainer bij atletiekvereniging Trias in Heiloo. Ik loop jaarlijks nog de kwart marathon van Egmond. In mijn jongere jaren was ik een begenadigd middenafstandsloper met o.a. een Nederlands kampioenschap.

mr. J. (Johan) de Haan

Geboren in 1961, getrouwd en vader van drie kinderen. Advocaat te Alkmaar sinds 1994.

Ik voer een algemene praktijk met een nadruk op huurrecht, arbeidsrecht en incassozaken. Zowel voor particulieren en MKB. Ik hecht een groot belang aan een persoonlijke service (uw zaak is niet slechts een dossiernummer) en snel en doortastend handelen met een gedegen kennis van zaken.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Met name roeien en skeeleren met de kinderen.

mr. F.R. (Franky) Menso

Geboren in 1965, samenwonend en vader van twee kinderen. Advocaat te Alkmaar sinds 1992.

Ik voer een algemene praktijk met een nadruk op personen- en familierecht, strafrecht, psychiatrisch patiëntenrecht (BOPZ) en arbeidsrecht. Zowel voor particulieren en MKB. Het gaat mij niet alleen om het dossier maar ook om de mens erachter.

In mijn vrije tijd doe ik aan hardlopen en muziek. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van klassieke auto’s en films van voor 1980.

Bel mij terug