AOW-uitkering
Op basis van de Algemene ouderdomswet (AOW) verkrijgt iedere ingezetene van Nederland -onder voorwaarden- bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd een pensioenuitkering. De AOW geldt als volksverzekering, wat betekent dat een ieder die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt in principe verplicht is om bij te dragen aan de verzekering in de vorm van premieafdracht.
Kring der verzekerden
Verzekerde in de zin van de AOW zijn degenen die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en ingezetene van Nederland zijn. Onder ingezetene wordt verstaan: inwoner van Nederland. Op dit vereiste zijn een aantal uitzonderingen mogelijk. Zo wordt bijvoorbeeld ook de persoon die geen ingezetene is van Nederland, maar wel hier te lande aan de loonbelasting is onderwerpen aangemerkt als verzekerde (art. 6 AOW).
Vrijwillige verzekering
De AOW bedraagt maximaal 100% van de volledige AOW-uitkering indien een persoon gedurende 50 jaar verzekerd is geweest voor de AOW. Dit houdt in dat iemand 2% van het totaal aan AOW-uitkering opbouwt voor ieder jaar dat diegene aan loonbelasting onderworpen is geweest, behoudens bepaalde uitzonderingen zoals die ingeval iemand grensarbeider is geweest.
Vrijwillige verzekering houdt in dat de persoon die in Nederland woont en vervolgens naar het buitenland verhuist, zijn AOW-verzekering vrijwillig kan voortzetten. Hetzelfde geldt indien die persoon vervolgens weer naar Nederland verhuist; dit dient echter wel binnen tien jaar te gebeuren vanaf de aanvangsleeftijd tot vestiging.
Stapsgewijze verhoging AOW-leeftijd
Sinds 1 januari 2013 wordt de AOW-gerechtigde leeftijd stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar in 2023. Dit betekent dat personen die vóór deze datum met pensioen zijn gegaan een AOW-gat hebben. Onder voorwaarden kan er een aanspraak worden gemaakt op een overbruggingsregeling. Deze overbruggingsregeling zorgt ervoor dat een eventuele terugval in inkomen kan worden opgevangen.
Informatieverplichtingen
Zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt heeft diegene een informatieplicht jegens de SVB (art. 50 AOW). De pensioengerechtigde, alsmede zijn echtgenoot en/of wettelijk vertegenwoordiger zijn verplicht om aan de SVB alle informatie te verschaffen die het recht op, of de hoogte op de AOW uitkering kunnen beïnvloeden. Deze verplichting houdt in dat er uit eigen beweging alsmede op verzoek van de SVB informatie dient te worden verstrekt. Deze verplichting geldt alleen niet t.a.v. gegevens die de SVB zelf kan achterhalen.
AOW-inkoopregeling
Op 30 september 2014 is het wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene Ouderdomswet in verband met wijziging van de voorwaarden voor de vrijwillige verzekering over een achterliggende periode aangenomen (ook wel: AOW-inkoopregeling). Dit wetsvoorstel houdt in dat de minimumpremie voor de AOW wordt verhoogd alsmede een verlening van de verzekeringsvoorwaarde naar vijf jaar: op deze wijze wordt een onbedoeld gebruik van de vrijwillige inkoopregeling geprobeerd tegen te gaan. Ook wordt onbedoeld gebruik verder beperkt doordat verzekerden alleen jaren kunnen inkopen gedurende de tijd dat ze niet in het buitenland onderworpen zijn geweest aan een wettelijk verplichte ouderdomsverzekering.
Recht op overige uitkeringen
Ondanks het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd behouden personen ook het recht op overige uitkeringen ingevolge het sociaal zekerheidsrecht. Dit zijn uitkeringen krachtens de WW, de WAO, de WIA en nog een aantal overige sociale zekerheidswetten. Onder omstandigheden kan er voor deze wetten nog wel een premieafdracht verschuldigd zijn.
Gehuwde of samenwonende partners
Gehuwde of samenwonende partners hebben elk een zelfstandig recht op een AOW-pensioen. De hoogte hiervan is netto gelijk aan 50% van het netto-minimumloon. Voor een alleenstaande is de hoogte van de AOW 70% van het minimumloon.
Advocaat AOW
Tegen een beslissing van de SVB inzake de AOW-uitkering dient u binnen zes weken bezwaar aan te tekenen. Vaak is hulp van een advocaat -mogelijk op basis van pro-deo– raadzaam omdat in een eventuele beroepsprocedure geen gronden meer kunnen worden aangevuld. Onze advocaat sociaal zekerheidsrecht heeft jarenlange ervaring inzake AOW kwesties en voorziet u graag van nader advies.