Appelman Appelman logo
Nieuwlandersingel 53 1814 CK Alkmaar 072 512 32 29

ICT- en mediarecht

Het ICT-recht is een veelomvattend rechtsgebied dat zich onder kenmerkt door een turbulente ontwikkeling de afgelopen jaren. De steeds verder toenemende digitalisering van systemen vraagt om creatieve en snelle oplossingen.

In het kader van privacy kunt u denken aan de volgende problemen. Welke gegevens mogen bijvoorbeeld van u worden gevraagd als u gebruik maakt van een (online) dienst? Voor welke doeleinden mogen deze gegevens worden gebruikt? Onder welke voorwaarden heeft u recht op schadevergoeding bij onzorgvuldig gebruik van deze gegevens?

Social media, auteursrecht en intellectueel eigendom

Naast deze privacygerelateerde vraagstukken kunt u ook denken aan overige zaken omtrent digitalisering. Zo kan het gebruik van social media vele vrijheden geven, maar kan die van anderen beperken door bijvoorbeeld een ongeremd gebruik van de vrijheid van meningsuiting wat mogelijk als smaad of laster aangemerkt kan worden. Ook kunt u denken aan auteursrechten in een digitale omgeving; welke rechten heeft u als u een foto of video op internet plaatst? Mogen anderen daar zomaar gebruik van maken? Maar ook opdrachten tot digitalisering kunnen tot grote problemen leiden: denk aan automatisering van systemen waarbij de rechten en plichten van de opdrachtgever en opdrachtnemer niet duidelijk omschreven staan. In dat soort gevallen kunnen wij u bijstaan met deskundig advies.

Praktische problemen

Praktische problemen op het gebied van privacy kunnen zich onder meer uiten in onzorgvuldig gebruik van persoonsgegevens. Maar ook op zich legitiem gebruik van persoonsgegevens kan tot schade leiden; denk hierbij aan bijvoorbeeld schade ten gevolge van Google-zoekresultaten die desgevraagd niet worden verwijderd. Zeker met de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming, die aanstaande 25 mei 2018 in werking treedt, zullen veel privacygerelateerde vraagstukken opnieuw onder de loep moeten worden genomen.

Aan overige problemen op het gebied van ICT-recht kunt u denken aan juridisch gerelateerde problemen in het kader van automatisering, maar ook intellectueel eigendomsrecht op het internet.

Wanneer schakelt u een advocaat in?

  • Wanneer u schade heeft geleden door een schending van uw persoonsgegevens en deze wil verhalen
  • Wanneer u deskundig advies wil op het gebied van ICT-recht gerelateerde vraagstukken
  • Wanneer u een overig juridisch probleem heeft op het gebied van het ICT-recht

Hulp nodig?

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur via het contactformulier of mail of bel ons direct via info@appelman.nl of bel 072 – 5123 229. U kunt er ook voor kiezen om teruggebeld te worden. Vul dan het formulier aan de rechteronderzijde in.

Overigens is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. Lees daarvoor de pagina’s gesubsidieerde rechtsbijstand en tegemoetkoming advocaatkosten door.

Waarom ons

Gratis kennismakingsgesprek

1000+ zaken behandeld

Flexibel én voordelig

Ook pro-deo

30+ jaar ervaring

Woensdag inloopspreekuur

Gratis kennismakingsgesprek

Onze juridische diensten

Bel mij terug!