Proeftijd verlengen onder de Algemene Termijnenwet

De Algemene Termijnenwet is voor veel rechtsgebieden een belangrijke wet. Het kan in sommige gevallen namelijk de uiterste vervaldatum van een in de wet gestelde termijn verlengen. In veel gevallen betekent dit dat een datum die eindigt op een zaterdag of zondag of een algemeen erkende feestdag, wordt verlengd tot en met de eerstvolgende ‘reguliere’ dag.

In het arbeidsrecht heeft de Atw echter maar beperkte werking en de werknemer wordt in dit geval beschermd: de Algemene Termijnenwet is namelijk niet van toepassing op titel 10 van Burgerlijk Wetboek 7 (de titel waarin alles omtrent de arbeidsovereenkomst is geregeld). Dit blijkt uit art. 7A:2031 BW. Dat betekent dat een werkgever nooit een beroep zal kunnen doen op de Algemene Termijnenwet om op die manier bijvoorbeeld de proeftijd te verlengen.

Ingeval een proeftijd eindigt op een zaterdag of zondag of een algemeen erkende feestdag en de werkgever de dag daarop het ontslag aan de medewerker mededeelt, is hij te laat. Het ontslag kan dan niet meer met een beroep op de proeftijd plaatsvinden.

Overige termijnen

Hoger beroep valt niet onder de reikwijdte van de Algemene Termijnenwet. Ingeval een arbeidsrechtelijk geschil voor de rechter wordt beslecht zal hoger beroep dan ook binnen drie maanden ingesteld moeten worden (art. 358 Rv).

Zie voor meer informatie over de Algemene Termijnenwet deze pagina.

Hulp nodig van een advocaat bij proeftijd?

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur via het contactformulier of mail of bel ons direct via info@appelman.nl of bel 072 – 5123 229. U kunt er ook voor kiezen om teruggebeld te worden. Vul dan het formulier aan de rechteronderzijde in.

Overigens is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. Lees daarvoor de pagina’s gesubsidieerde rechtsbijstand en tegemoetkoming advocaatkosten door.

mr. P.P.J.L (Peter) Appelman

Geboren in 1956 en vader van drie zonen. Oprichter van het kantoor en sinds 1985 advocaat te Alkmaar.

Mijn aandachtsgebieden als advocaat zijn arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en personen- en familierecht.

Mijn hobby is atletiek. Momenteel ben ik actief als looptrainer bij atletiekvereniging Trias in Heiloo. Ik loop jaarlijks nog de kwart marathon van Egmond. In mijn jongere jaren was ik een begenadigd middenafstandsloper met o.a. een Nederlands kampioenschap.

mr. J. (Johan) de Haan

Geboren in 1961, getrouwd en vader van drie kinderen. Advocaat te Alkmaar sinds 1994.

Ik voer een algemene praktijk met een nadruk op huurrecht, arbeidsrecht en incassozaken. Zowel voor particulieren en MKB. Ik hecht een groot belang aan een persoonlijke service (uw zaak is niet slechts een dossiernummer) en snel en doortastend handelen met een gedegen kennis van zaken.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Met name roeien en skeeleren met de kinderen.

mr. F.R. (Franky) Menso

Geboren in 1965, samenwonend en vader van twee kinderen. Advocaat te Alkmaar sinds 1992.

Ik voer een algemene praktijk met een nadruk op personen- en familierecht, strafrecht, psychiatrisch patiëntenrecht (BOPZ) en arbeidsrecht. Zowel voor particulieren en MKB. Het gaat mij niet alleen om het dossier maar ook om de mens erachter.

In mijn vrije tijd doe ik aan hardlopen en muziek. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van klassieke auto’s en films van voor 1980.